The Storage Professionals
Taal:
Nederlands
Nederlands Deutsch

NetApp Insight 2017

Change the world with DataAl sinds 2009 vindt elk jaar in november het Europese Tech Event van NetApp plaats waar het tech team de mogelijkheid krijgt om hun visie en kennis te delen. Waarbij de eerste jaren dit voorbehouden was voor medewerkers van NetApp en de verschillende partners, zijn sinds 2015 ook klanten van harte uitgenodigd.
 
Dit jaar was de vierde en laatste keer dat het evenement in Berlijn werd gehouden en stond het in het teken van de digitale transformatie waar we met zijn allen inzitten. Hierbij gaat het niet zozeer om aankondigingen van nieuwe producten, maar juist om de samenhang van de bestaande producten en hun plaats in de digitale transformatie te benoemen. Dit is waarom 4.300 NetApp medewerkers, partners en klanten ook dit jaar weer naar Berlijn zijn afgereisd.

Het belang van data

Vanuit de verschillende General Sessions is vooral aandacht besteed aan het belang van data binnen de digitale transformatie. Kenneth Cukier, Data editor van The Economist, gaf een mooi betoog over de waarde van data binnen organisaties en vooral de groei van deze waarde in de komende jaren. Door de toenemende informatiebronnen zal de groei aan data enorm toenemen. Dankzij Internet of Things groeit het aantal sensoren enorm. Denk hierbij aan medische data in ziekenhuizen, productiedata in fabrieken of burgerinformatie van gemeentes. De waarde van dit soort data zit niet in de hoeveelheid maar juist in de herbruikbaarheid ervan.

Juist daar zit de kracht van de DataFabric strategie van NetApp in. Hoe zorg je dat alle informatie kan worden opgeslagen, beschermd en beschikbaar gesteld kan worden? Met het brede storage portfolio van NetApp zorg je voor plaatsing van data op het meest interessante platform (lokaal of in de Cloud), maar altijd met behoud van controle. Na de introductie van de DataFabric strategie in 2014 zie je dan ook dit jaar dat de verweving van de verschillende platformen nu echt vorm begint te krijgen.Om dit voor elkaar te krijgen, was het voor NetApp nodig om te evolueren van een “Filer” bedrijf naar een Data Management bedrijf. Hierbij is het belangrijk om ook platformen te hebben waarbij je alle type data kunt aanbieden zonder bang te zijn voor de eigen business. Om de verschillende mogelijkheden te kunnen bieden is het van belang ook andere aanbieders te omarmen. Door gebruik te maken van voordelen van cloud providers, maar wel de scherpe randjes weg te halen door controle over je eigen data te behouden, krijg je het beste van twee werelden. Om hier concreet invulling aan te geven heeft NetApp dit jaar weer een aantal producten aangekondigd.
  • Azure Enterprise NFS – NFS Services binnen Azure
  • Cloud Control – Controle over uw Office365 data
  • Cloud Sync – Synchronisatie van data tussen de verschillende clouds
Vooral de eerste is bijzonder te noemen omdat dit de eerste NFS service is dat Azure zal gaan aanbieden. Hiermee omarmt NetApp niet alleen zijn partnership met Microsoft maar geeft Microsoft ook aan hoe belangrijk zij ondersteuning voor Linux systemen vinden.

Uiteraard zal de komende jaren nog voldoende draagvlak zijn voor het aanbieden van data vanuit de private Cloud. Ook hiervoor biedt NetApp voldoende mogelijkheden met producten als NetApp HCI, wat gebaseerd is op Element OS van Solidfire. Ook is er enorm veel ontwikkeling op het vlak van de Software defined ONTAP in de vorm van ONTAP Select. Een combinatie van beide biedt richting de toekomst een zeer schaalbaar model met alle Enterprise storage functionaliteit die we al jaren gewend zijn van NetApp.

Klaar voor de toekomst

Om grip op alle data te houden, stuurt NetApp sterk op automatisering van haar storage door middel van DevOps. Met built-in tooling moeten standaard werkzaamheden, waar nu veel tijd mee verloren gaat, automatisch worden uitgevoerd. Keuzes voor het plaatsen van workloads dienen op basis van reële consistente informatie worden gedaan, in plaats van met Excel sheets en de intelligentie van de beheerder. Hierdoor kan de business op servicelevels aangestuurd worden in plaats van op technische mogelijkheden. Dit biedt direct ook een solide landingsplatform voor next-generation applicaties in de vorm van containers. We weten niet waar het eindigt, maar zorgen er wel voor dat we er klaar voor zijn.

Na vier jaar Berlijn is het tijd om de digitale transformatie volgend jaar op een andere plek te vervolgen. NetApp Insight zal volgend jaar van 3 tot en met 6 december 2018 de deuren openen in Barcelona. Wellicht zien we u daar?

Meer informatie

Mocht u willen meer willen weten over de digitale transformatie of over NetApp producten, neem dan gerust contact met ons op.

Reageer ook!