The Storage Professionals
Taal:
Nederlands
Nederlands Deutsch

NetApp ONTAP AI

Artificial Intelligence
Vreemd genoeg roept de term Artificial Intelligence nog altijd een gevoel van Sciense Fiction op. Ikzelf denk altijd direct aan SkyNet die op basis van AI een enorm robotleger heeft gebouwd om de mensheid van de aarde uit te roeien. Een nachtmerriescenario die waarschijnlijk nooit plaats zal vinden. Toch worden vormen van AI al jarenlang ingezet en zijn er sinds 1950 behoorlijke stappen gezet. Van schaakcomputers tot service-chatboxes die met hun menselijke gebruiker een intelligente interactie kunnen doen. Hoewel deze markt niet stil staat en verschillende bedrijven druk bezig zijn om bijna menselijke robots op de markt te zetten, is er een gebied waar AI nog veel meer voor de mensheid kan betekenen. Dankzij Internet of Things (IoT) groeit het aantal sensoren in de wereld enorm. De hoeveelheid mensen met activity trackers, medische hulpmiddelen en mobiele apparaten stijgt nog iedere dag. Auto’s, fabrieken en dergelijke worden voorzien van honderden of duizenden aan sensoren die elk onderdeel in de gaten houdt en rapporteert hoe de slijtage plaatsvindt en of er een hogere efficiëntie kan worden bereikt met aanpassing of vervanging.

De hoeveelheid data groeit en wordt als steeds vaker gezien als het nieuwe goud. Net als goud heeft data in zijn ruwe vorm een bepaalde waarde maar wordt de waarde verhoogd als het wordt bewerkt. Als de informatie van de sensoren worden verwerkt tot informatie, neemt de waarde natuurlijk enorm toe. Want wat is er mooier als een zeer efficiënte auto die zelf aan de garage kan melden dat er een reparatie aan zit te komen? Niet wachten op de bestelling voor nieuw onderdeel maar een snelle vervanging doordat de bestelling al gedaan is op verzoek van informatieverwerker? Ditzelfde geldt natuurlijk voor mensen. Hoe mooi zou het zijn als een patiënt met een pacemaker 24 uur per dag wordt bewaakt en defecten aan zijn levensader worden geconstateerd voordat de klant in gevaar komt?

Het grote nadeel van de enorme berg aan data? Er is door mens geen doorkomen meer aan. Het aantal data analysten nodig om de stroom aan data bij te benen zou enorm zijn. Om hierbij te helpen komt AI om de hoek kijken. Dankzij AI in combinatie met Machinelearning en Deeplearning kan de informatieverwerking worden geautomatiseerd waarbij dit dankzij zelflerende programmatuur steeds efficiënter kan worden gedaan. Hierdoor kunnen een aantal Datascientists een leger aan AI-Data analysten aan het werk zetten. Natuurlijk kan de kracht van AI niet gebruikt worden zonder de juiste infratructuur. Dit is waarom de aankondiging van NetApp en NVIDIA zo interessant is.

Aankondiging NetApp ONTAP AI
Op 1 augustus heeft NetApp een samenwerking gelanceerd met NVIDIA voor een bewezen AI architectuur. De oplossing wordt NetApp ONTAP AI genoemd en wordt opgebouwd op een aantal componenten die gevalideerd zijn voor verschillende AI workloads.

Dit platform ONTAP AI genoemd biedt op basis van NetApp All Flash storage en NVIDIA DGX-1 supercomputers een infrastructuurstack die zeer geschikt is voor de trainingfase van AI. Dankzij de Datafabric aanpak van NetApp kan een AI/Deeplearning pijplijn van Edge naar Core naar Cloud gemaakt worden waarbij de verschillende fases landen op de plaats waar dit het beste thuis hoort.


Hiermee biedt NetApp AI een architectuur dat simpel is uit te rollen en is gebaseerd op een zeer schaalbaar platform. Binnen de Data pijplijn kan gebruik gemaakt worden van verschillende storageproducten van NetApp wat extra flexibiliteit biedt richting toekomst. Door het gebruik van NetApp trident voor het geautomatiseerd aanbieden van NFS storage voor de NVIDIA GPU Cloud Deep Learning stack wordt de beheerlast geminimaliseerd. Dankzij de samenwerking van NetApp en NVIDIA wordt voor de gehele AI architectuur een Single Point of Contact support geleverd.

Voor wat voor omgevingen is dit interessant?
Het toepassen van AI is geen keuze van de IT afdeling. Vanuit business processen zal naar verwachting steeds vaker de vraag komen om inzicht te krijgen. Dit zal zich over het algemeen vertalen naar aanvragen voor meer storage en rekenkracht. Helaas kan AI niet als een normale workload worden behandeld doordat hier afhankelijk van de hoeveelheid data een enorm workload kan ontstaan. Deze workload kan al snel een traditionele infrastructuur de nodige hoofdbrekens kosten. De ONTAP AI infrastructuur van NetApp en NVIDIA is gebouwd om te schalen van een kleine omgeving tot een omgeving met grote aantallen storagesystemen en supercomputers. Hoewel de validatie omgeving is gebaseerd op de NetApp A800, het NVMe vlaggenschip van NetApp, worden ook de kleinere AFF modellen als de A700, A300 en A220 ondersteund. 


Uiteraard is de oplossing gevalideerd door het team van NetApp/NVIDIA. Hoewel de cijfers vooral voor de Datascientists onder ons interessant zijn, zien deze er behoorlijk spectaculair uit.Middels de NetApp DataFabric en NetApp AI kan de Data Pijnlijn er als volgt uitzien:


Deze oplossing wordt al enige tijd ontwikkeld en daarom zijn er ook al een paar referentiecases beschikbaar. Een van deze voor het publiek toegankelijke referenties beschikt over gedetailleerde informatie over de uitvoering. Digital Greenhouse, onderdeel van Cambridge Consultants, ontwikkelde een oplossing op basis van ONTAP AI. Als een van de grootste AI-onderzoeksfaciliteiten ter wereld, waren ze in staat om hun Data Pipeline te vereenvoudigen en te versnellen met ONTAP AI. Lees voor meer details over de implementatie het volledige succesverhaal van de klant.Meer informatie
Artificial Intelligence is voor ons en voor velen van ons nieuw speelveld. Er is al veel onderzoek gedaan voor het implementeren van AI. Als u meer wilt leren over NetApp AI, lees dan vooral de volgende bronnen:

·        Announcement press release

·        Announcement blog

·        Solution brief SB-3939

·        Reference architecture NVA-1121

·        Edge to Core to Cloud white paper WP-7271

·        Cambridge Consultants success story

·        IDC Tech Spotlight doc

·        AI solutions page with NVIDIA anchor link

·        ONTAP AI product page 
The Storage Professionals helpen u als NetApp partner graag om uw infrastructuur klaar te maken voor AI. Neem contact met mij op via richard.vandantzig@tsp.nl of info@tsp.nl.

 Reageer ook!