The Storage Professionals
Taal:
Nederlands
Nederlands Deutsch

HOW TO: vervangen van het 'All Services' icoon in vRealize Automation 7.2 via Postman

Vanaf versie 7.1 van vRA (vRealize Automation) is er de mogelijkheid om het ‘All Services’ pictogram te wijzigen. In dit artikel legt VMware hoe dit via de API uitgevoerd kan worden. Ik moest meteen denken dat dit via Postman uit te voeren moet zijn, wat voor mij meteen een goede oefening en kennismaking zou zijn. Onderstaande uitleg is één van de vele manieren om dit te realiseren.


Maar eerst, het waarom?

Waarom zou je het pictogram willen vervangen?
Mijn voorkeur gaat uit om de complete categorie te verbergen, zodat gebruikers gestuurd worden om een service categorie te selecteren in plaats van het bladeren door de ‘All Services’ categorie en dan het verkeerde Catalog Item selecteren. In de vRA implementatie waar ik mee gewerkt heb, wordt het deployment proces van een VM vanuit een XaaS blueprint gestart. Vanuit deze blueprint (via vRealize Orchestrator) wordt dan een Catalog Item aangevraagd. Dit vereiste dat ook al deze Blueprints in de Catalog zichtbaar zijn. En het gebeurde vaak dat gebruikers deze items selecteren in plaats van de XaaS Catalog Items.

Helaas is het niet mogelijk om deze categorie te verbergen, maar het is nu wel een optie om visueel te maken dat deze categorie niet gebruikt moet worden, bijvoorbeeld door dit pictogram:Na wat meer zoekwerk op internet vond ik deze sites met informatie: Dit, samen met wat rudimentaire kennis van Postman (zie hier meer over Postman) was de aanleiding om deze actie te proberen.


Postman

Postman is een krachtige REST-client tool. Voor gebruik met vRA dient Postman toegang te hebben tot de vRA omgeving. Je kan met een kale installatie van Postman beginnen, maar op het internet zijn voldoende voorbeelden te vinden van REST calls in Postman. Ik heb de ‘vRealize Automation API Postman Samples’ gebruikt. Een blogartikel over Postman en de Vrealize Automation API vind je hier.

Voorbereidingen
Allereerst zullen we bepaalde logica moeten realiseren en software installeren. Daarvoor dienen we de volgende stappen uit te voeren:

1. Download en installeer PostMan (hier te vinden)
2. Download en installeer “vRealize Automation API Postman Samples” in Postman
3. Download het pictogram (zoek het met Google en sla het op via ‘save image’)
4. Converteer het pictogram naar een 64-bit encoded string door middel van deze site en sla de string op in Notepad (of een andere tekstapplicatie)
5. Klik op het tandwiel pictogram net onder de ‘Sign In’ link, rechtsboven in het scherm. Start Postman en dupliceer ‘vRA environment’

 


6. Open de net aangemaakte environment en pas de instellingen aan.


Zoals je kunt zien, heb ik een ‘environment’ aangemaakt voor het inloggen in de ‘default tenant’ onder het administrator@vsphere.local account.

7. Selecteer nu de nieuw aangemaakt ‘environment’ via het drop-down-menu, rechtsboven in het scherm van Postman.
8. Maak in Postman een nieuwe folder/collection aan om nieuwe items in op te slaan, door te klikken op ‘New Collection’. Geef het de naam ‘Replace All Services icon’. Ik heb het als een subcollection geplaatst onder  ‘vRA Samples – Catalog Service’9. Kopieer de volgende items in de nieuwe collectie vanuit de ‘vRA Samples – Branding Service’ collection. Dupliceer de items ‘Post login’ en ‘Post Update the branding’ en plaats deze in de nieuw aangemaakte collection.
10. Hernoem de gedupliceerde items als volgt:


11. Selecteer het item ‘Replace All Services icon’ en pas de url aan naar: https://{{va-fqdn}}/catalog-service/api/icons12. Pas nu de ‘body’ aan zoals hieronder:Vervang de tekst met de 64-bit encoded string die we in stap 4 gemaakt hebben.


Vervang het pictogram
Nu we de voorbereidingen doorlopen hebben, kunnen we eindelijk het pictogram vervangen.

1. Voer ‘Post Login system account’ uit. Dit resulteert in een tokenID die door Postman in de geselecteerde “environment’ opgeslagen wordt.

2. Voer nu het item “Replace all Services Icon” uit.


Bij succesvolle uitvoer zal onder Response niets worden weergegeven.

3. Log nu in op vRA om te controleren of het ‘All Services’ pictogram gewijzigd is.

Reageer ook!